50. izredna seja

Državni zbor VII

23. 10. 2017

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Matjaž Nemec

Spoštovane kolegice poslanke, spoštovani kolegi poslanci.

Pričenjam 50. izredno sejo Državnega zbora, ki je sklicana na podlagi prvega odstavka 58. člena ter drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščen sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednje poslanke in poslanci: dr. Mirjam Bon Klanjšček, gospa Marjana Kotnik Poropat, dr. Simona Kustec Lipicer od 17. ure dalje, gospa Suzana Lep Šimenko od 16.30 dalje, gospa Violeta Tomić, gospod Matjaž Han od 16. ure dalje, gospod Jože Tanko od 16. ure dalje, gospod Tomaž Lisec, gospod Roberto Battelli, dr. Laszlo Göncz, dr. Milan Brglez od 17. do 19. ure, gospod Danilo Anton Ranc, gospod Dušan Radič, gospod Igor Zorčič od 17. ure, gospod Jožef Horvat, gospod Franc Breznik, gospod Jernej Vrtovec, gospod Miha Kordiš, dr. Matej T. Vatovec in gospod Franc Laj.

Na sejo so bili vabljeni predstavniki Vlade. Vse prisotne lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 50. izredne seje Državnega zbora.

Predlog dnevnega reda ste prejeli v petek, 20. oktobra 2017, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlogov za širitev dnevnega reda seje nismo prejeli. Zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevi red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na odločanje. Poslanke in poslance prosim, da preverite delovanje glasovalnih naprav.

Glasujemo. Navzočih je 60 poslank in poslancev, za je glasovalo 60, proti nihče.

(Za je glasovalo 60.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 50. izredne seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA TRETJO OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA ZA UREJANJE POLOŽAJA ŠTUDENTOV V OKVIRU REDNEGA POSTOPKA.

Predlog zakona je v obravnavo zboru predložil poslanec dr. Milan Brglez, ki mu dajem besedo za dopolnilno obrazložitev predloga zakona.

Dr. Brglez, izvolite.

Milan Brglez

Najlepša hvala, gospod podpredsednik.

Spoštovane poslanke, poslanci, predstavniki Vlade, študentje.

Najprej naj izrazim zadovoljstvo, da danes prehajamo v sklepno fazo potrjevanja zakona, ki vsebuje nekatere najbolj osnovne rešitve za izboljšanje socialnega položaja študentov oziroma rešitve za nekatere tisti problemov, ki so najbolj v nebo vpijoči, še bolje pa bi jih označil kot tiste, s katerimi smo se pravzaprav lahko soočili oziroma so jih vsi deležniki v samem postopku, tako s strani Vlade, torej vseh ministrstev, še zlasti Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in na drugi strani študentje in tudi poslanske skupine nekako dogovorili.

Dodatno bo današnje hitro sprejemanje zakona omogočilo nadaljnjo obravnavo zakonov, ki jih pričujoči predlog spreminja oziroma kjer gre za obravnavo istih zadev in preprečuje njihovo obravnavo.

Z amandmaji v drugem branju na plenarni seji Državnega zbora so bili sprejeti tudi tisti popravki s katerimi bodo rešitve postale lažje in jasno izvedljive tudi na vladni strani. Moram izraziti zadovoljstvo, da so predlagane rešitve dobile do sedaj soglasno podporo zakonodajalca in da so bili vsi vpleteni deležniki sposobni dogovoriti o rešitvah. To mislim, da je značilnost vsaj tega postopka, čeprav so nekatere kritične opazke vedno na voljo in jih seveda jemljem tudi na svoj rovaš, če je potrebno.

Pet osnovnih sklopov rešitev o katerih je bil dosežen dogovor pa so:

1. Nudenje zdravstvenega zavarovanja za vse študente do konca študijskega leta v katerem dopolnijo 27 let;

2. Kompromisno podaljšanje nudenja subvencioniranja študentske prehrane do 21. ure;

3. Uskladitev pogojev štipendiranja s pravom Evropske unije in sodno prakso ter pravično ureditev dodatka za bivanje;

4. Ureditev uresničevanja posebnih pravic za študente s posebnimi potrebami in posebnim statusom;

5. Možnost ohranitve študentskega statusa do konca študijskega leta po končani drugi bolonjski stopnji.

Seveda bi lahko rešitve bile še boljše, vsak od deležnikov v tem dogovoru bi si lahko želel še večji izkupiček. Zato sam na ta predlog gledam kot na izhodišče za začetek boljših časov za slovenske študente in študentke v katerem pa se tudi na podlagi tega končno posvetijo tistemu kar je njihovo osnovno poslanstvo, to je študiju in raziskovanju.

Zahvaljujem se vsem kolegicam in kolegom, poslankam in poslancem za dosedanjo podporo in vas pozivam, da predlog zakona tudi dokončno podpremo, tako torej skupaj storimo nekaj, da bodo varčevalni ukrepi odpravljeni tudi za tiste, ki so največji potencial v naši družbi, mlade in znotraj te kategorije študentje.

Hvala.

Matjaž Nemec

Za uvodno obrazložitev mnenja dajem besedo predstavniku Vlade, in sicer državnemu sekretarju na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, dr. Tomažu Bohu.

Izvolite.

Tomaž Boh

Hvala lepa za besedo spoštovani predsedujoči.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Pred nami je Predlog zakona za urejanja položaja študentov, ki ga je po tem, ko ga je Vlada dobila na mizo in glede na to, da sam predlog zakona posega na mnoga področja, pravzaprav je Vlada začela z zelo obsežnim medresorskim usklajevanjem z različnimi področju, skratka in na podlagi tega smo pripravili obsežne pripombe oziroma predloge za izboljšavo samega zakonskega predloga, ki smo jih potem tudi v nadaljnjih fazah celotnega procesa usklajevali in kot je povedal tudi že uvodoma dr. Brglez, uskladili med seboj. Tiste pripombe, ki so bile podane s strani različnih resorjev, skratka s strani Vlade, so lahko ugotavljamo upoštevane v predlogih, ki so bili sprejeti v amandmajih predlagatelja oziroma pristojnega odbora in zato na tej točki ugotavljamo in z veseljem lahko rečem, da ugotavljamo, da so pogledi Vlade usklajeni s tem kar imamo pred seboj v samem predlogu zakona. Zaradi tega oziroma zaradi navedenega, Vlada zakonu ne nasprotuje in moram povedati, da nam je v veliko veselje, da se dejansko s tem zakonom dodaja en nov kamenček v mozaiku vzpostavljanja ustreznega okolja, institucionalnega okolja in pogojev, pravic, ki bodo študentom omogočali, da se bodo še bolj zavzeto dejansko posvetili tistemu kar je, kot je bilo že rečeno njihov ključni namen, študij in pa raziskovanje s katerim bodo pripomogli k večji konkurenčnosti in pa blagostanju Slovenije. Kot že rečeno zaradi vsega naštetega, Vlada zakonu ne nasprotuje.

Hvala lepa.

Matjaž Nemec

Sledi predstavitev stališč poslanskih skupin.

Besedo ima Poslanska skupina Nepovezanih poslancev, zanjo mag. Alenka Bratušek.

mag. Alenka Bratušek

Najlepša hvala.

V naši poslanski skupini bomo zakon tudi v tem branju, se pravi zadnjem, podprli. Zakaj? Zato, ker je namen tega zakona dober, je pa treba povedati, da izvedba je pa slaba, zakaj slaba, zato, ker bi, zato, ker ni prav, da v enem zakonu rešujemo več stvari, mnenje Zakonodajno-pravne službe je bilo, da to ni sistemska rešitev, tako, da jaz sem prepričana, da, če bi jo vložil kdorkoli drug, ne naš predsednik, ta zakon ne bi bil sprejet, tako, da očitno ste se odločili prav. Posegamo v več zakonov, kot je povedal predstavnik Vlade, zakon posega na mnoga področja, dodali so obsežne popravke, iz teh popravkov sledi, da sta pač dve stvari iz tega že tako ne prav obsežnega zakona leteli, to je dohodninska olajšava in zvišana subvencija za prehrano, dohodnina bo rešena v drugem zakonu, višja subvencija za prehrano na žalost ne bo rešena, kljub temu, da že 4 leta zapored beležimo gospodarsko rast, študenti še vedno očitno niste na vrsti za tistih nekaj evrov. Bomo uredili stvari kar se tiče zdravstvenega zavarovanja, ki bo podaljšano do 26 let, državno štipendijo bodo lahko dobili tudi tuji državljani, študentje si bodo lahko prehrano privoščili do 21. ure, to je pa pravzaprav tudi vse kar je v tem zakonu ostalo. In kot že rečeno, tudi v naši Poslanski skupini ga podpiramo in ga bomo podprli, mislimo pa, da bi bilo treba mladinsko politiko v naši državi voditi drugače, nagovarjati vse probleme in ne tako le parcialno samo delčkov. Namen bo pa očitno dosežen in prav je tako, določene stvari se bodo za študente izboljšale.

Matjaž Nemec

Gospod Saša Tabaković bo predstavil stališče Poslanske skupine Stranke modernega centra.

Izvolite.

Saša Tabaković

Spoštovani podpredsednik, kolegice in kolegi, spoštovani predstavnik Vlade.

Ker je od zadnje predstavitve stališč Poslanske skupine SMC k predlogu Zakona za urejanje položaja študentov minilo manj kot teden dni bomo tokrat nekoliko krajši in jedrnati. V študijskem letu 2016/2017 slovenske visokošolske zavode nekoliko manj kot 80 tisoč študentov višješolskega in visokošolskega izobraževanja, ki se jih rešitve vsebovane v predlogu zakona dotikajo. Dotikajo se njihovega vsakdanjega študijskega in z njim povezanega življenja, zato smo v Poslanski skupini zadovoljni, ker je pobuda za spremembo zakonodaje prišla iz civilne družbe, od samih študentov, ki so pri zagovarjanju le teh bili tudi enotni kar je še posebej pomembno poudariti. Zakon bomo podprli, ker kot izhaja že iz samega naslova predloga ureja oziroma izboljšuje položaj študentov. Rešitve morda na prvi pogled niso krucialne, a vsaka zase izpolnjujejo različna področja študentskega udejstvovanja in, ko jih povežemo skupaj dobimo zadovoljivo celoto, ki bo študentom tekom njihovega študija olajšala študijski proces, še posebej študentom s posebnimi potrebami in posebnim statusom. Poslanci SMC smo se do teh ranljivih skupnosti še posebej bili pozorni kar smo tudi že izkazali z drugim poslanskim zakonom zdajšnjega sklica Državnega zbora. Če smo iskreni, kompromisni predlog, ki se je izoblikoval v zakonodajnem postopku predstavlja nekoliko več kot zgolj prijetna darila za mlade kar smo lahko slišali kot očitek v drugem branju. Zato v Poslanski skupini SMC danes izrekamo podporo in smo prepričani, da bomo Poslanke in Poslanci konstruktivnim predlogom znali prisluhniti tudi v prihodnje.

Hvala lepa.

Matjaž Nemec

Gospod Žan Mahnič bo predstavil stališče Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

Prosim.

Hvala za besedo podpredsednik, spoštovani državni sekretar, kolegice in kolegi, lep pozdrav predsedniku ŠOS-a Aleksandru Spremu z ekipo sodelavcev.

V Slovenski demokratski stranki bomo zakon, ki ga je pripravila Študentska organizacija Slovenije in ga v parlamentarni postopek vložila preko predsednika Državnega zbora Milana Brgleza seveda podprli. Ob tem pa ne morem mimo dejstva, da ne bi prebral nekaj točk, ki so v koalicijski pogodbi napisane pod poglavje mladi oziroma devet konkretnih ukrepov, ki ste jih napisali, da jih boste v mandatu 2014-2018 izvedli. Prvi ukrep je vse na enem mestu in govori o tem, da boste vzpostavili karierni inkubator za aktivno vključevanje mladih na trg dela.

Drugi ukrep je, da boste uredili dostopnejše vrtce za mlade.

Tretji ukrep ste napovedali vavčerski sistem preko katerega boste vzpostavili sistem za opravljanje obveznega pripravništva in praks, da bodo mladi lažje dobili zaposlitev na trgu dela.

Potem ste napovedali ustanovitev stanovanjskih zadrug, tako kot jih imajo v Nemčiji in Švici. Napovedali ste, da boste subvencionirali obrestne mere za nakup starejših hiš na podeželju in pa prevzemanje kmetij s strani mladih kmetov. Napovedali ste, da bodo podjetja, ki bodo po koncu štipendiranja izvedle zaposlitev, prvo leto oproščena plačilo prispevkov za novo zaposlenega štipendista.

In pa nenazadnje, pod deveto točko, prizadevali si bomo za vzpostavitev enotnega sistema za beleženje delovnih izkušenj mladih na nacionalnem nivoju.

Spoštovana koalicija, gospe in gospodje! Koliko točk od tega programa ste uresničili?

Niti ena od devetih točk v vašem mandatu dobrega pol leta pred koncem tega mandata ni uresničena. Zaradi tega je edino smiselno odpreti ta zakon, ki še zdaleč ne rešuje problema, ki ga v koalicijski pogodbi sicer dokaj ustrezno naslavljate, ampak poglavje 4.13 - mladi, devet ukrepov, ki ste jih napovedali, niti eden od teh ukrepov ni bil v treh letih in pol, kolikor ste na oblasti, uresničen.

In iz tega lahko sklepam, na podlagi tega kar piše seveda, tako da to niso prazne besede, da očitno je tej koaliciji, da tej koaliciji mladi niso prioriteta, da so jim, kot radi rečemo, španska vas, da je veliko govora o tem kako si boste zavzemali za mlade, kakšne ukrepe se bo sprejemalo. Nenazadnje smo slišali vašo ministrico za izobraževanje, kako je predvsem govorila, da naslavlja mlade v času predsedniške kampanje, kako se zavzema za to, da bodo mladi dobili volilno pravico pri šestnajstih letih. Me zanima kaj bo sedaj naredila na tem področju oziroma kaj bo vladna SMC naredila. Skratka, kar se mladih tiče, edino kar poslušamo, poslušamo s strani gospe Anje Kopač Mrak, da se je znižala brezposelnost med mladimi, nikjer pa ni nobene realizacije kaj je bilo narejenega na področju ukrepov, ki sem jih naštel oziroma bolje rečeno, ki sem jih prebral in so bili opredeljeni kot tisti nujni ukrepi, da se izboljša stanje na področju mladih v tej vaši koalicijski pogodbi. Tako da, našo podporo zakon ima. Žal ste v tem mandatu zavrnili kar nekaj zakonov, ki so urejali in bi tudi izboljšali področje mladih, ki so prišli s strani Slovenske demokratske stranke. Mi smo sedaj en zakon oziroma dva sprejeli, spremenili, da bi prišli tam nekje do leta 2020 do dualnega šolskega sistema, če bi sprejeli zakon, ki smo ga predlagali v Slovenski demokratski stranki že po dobri prvi polovici mandata, ne samo da bi danes imeli že zdavnaj opravljene tiste pilotne projekte, danes bi že imeli delujoč dualni šolski sistem, ki pa bi zagotovo pripomogel k temu, da bi imeli…