40. nujna seja

Odbor za zdravstvo

6. 2. 2018

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Dober dan vsem. Pričenjamo 40. nujno sejo Odbora za zdravstvo. Najprej običajna obvestila, in sicer gospo Marijo Antonijo Kovačič nadomešča mag. Julijana Bizjak Mlakar, gospoda Marijana Pojbiča nadomešča gospod Bojan Podkrajšek, potem imamo samo opravičilo glede odsotnosti s strani Mihe Kordiša, ki je službeno odsoten. Potem pa so še opravičila vabljenih gostov, kar bomo lahko pozneje.

Sedaj dajem besedo še predsedniku Komisije za nadzor javnih financ, mag. Andreju Širclju. Izvoli.

Hvala lepa. Lepo pozdravljeni, spoštovani gospe in gospodje, vabljeni, kolegi in kolegice.

Pričenjamo 38. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ in vas obveščam, da se je opravičil kolega gospod Luka Mesec ter da gospod Branko Zorman nadomešča gospo Urško Ban ter da gospa Jelka Godec nadomešča gospoda Janeza Janšo. Vi nadomeščajo s polnimi pooblastili.

Torej, vse članice in člane Odbora za zdravstvo in Komisije za nadzor javnih financ ter ostale vabljene in prisotne na današnji skupni seji še enkrat lepo pozdravljam.

S sklicem seje 1. 2. ste prejeli dnevni red skupne seje, in sicer pod 1. točko so ugotovitve revizije Računskega sodišča o pravilnosti nabave medicinske opreme in zdravstvenega materiala ter učinkovitosti pridobivanja in upravljanja z medicinsko opremo v letih 2014 in 2015 v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

V poslovniškem roku nisva prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, zato ugotavljam, da je določen dnevni red skupne seje, kot je bil predlagan s sklicem.

S tem prehajamo na obravnavo 1. točke dnevnega reda, torej o ugotovitvah revizije Računskega sodišča.

Zahteva Poslanske skupine SDS za sklic nujne seje odbora in komisije z dne 31. 1. je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora.

Ja, izvolite, predlagateljica.

Ja, najlepša hvala za besedo.

Mene zanima… Namreč, danes obravnavamo stvar, ki se tiče javnega zavoda, našega največjega javnega zavoda, ki je po mnenju Računskega sodišča večkrat kršil Zakon o javnem naročanju in seveda tudi druge zakone in posloval negospodarno, vsaj po našem mnenju v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke. Na sejo smo vabili ministrstvo, ki je po našem mnenju objektivno odgovorno, da je do teh nepravilnosti prihajalo. Mene zanima, kakšno opravičilo ima ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, da se današnje seje ni udeležila oziroma očitno je ne bo, saj zdaj ni prisotna, in zakaj ministrice ni nadomestila državna sekretarka. Tako da bi prosila za to obrazložitev. Namreč, po Poslovniku Državnega zbora mora biti minister prisoten, razen če ima opravičljiv razlog – potovanje v tujino ali bolezen. Tako da bi prosila predsednika, če lahko podate razlog odsotnosti ministrstva.

Ja, torej, danes smo prejeli opravičilo. V njem sicer piše: »Spoštovani, zaradi bolezni državnih sekretark in že načrtovanih neodložljivih obveznosti ministrice za zdravje vam sporočamo, da se 40. nujne seje Odbora za zdravstvo in 38. nujne seje Komisije za nadzor javnih financ državni sekretarki in ministrica ne bodo mogle udeležiti. Na 40. nujni seji bo Ministrstvo za zdravje zastopal v.d. generalnega direktorja direktorata Mirko Stopar s sodelavci in generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Mojca Gobec s sodelavci.«

In še to, kar je bilo dodatno poslano. Se pravi: »Opravičujemo udeležbo ministrice na današnji 40. nujni seji Odbora za zdravstvo in Komisije za nadzor javnih financ, da zaradi vnaprej dogovorjenega sestanka s strokovnjakom iz ZDA ne bo prisotna.«

Še? Ja, izvolite, predlagateljica.

Ja, jaz mislim, da je skrajno neodgovorno s strani ministrstva, da po Poslovniku Državnega zbora, pa ne samo po poslovniku, ampak tudi iz čisto moralnih in etičnih načel ne pošlje kompetentne osebe na današnjo sejo. Menimo, da se takšne nepravilnosti, kot se dogajajo v največji ustanovi, bolnišnici v Sloveniji, še kako močno tičejo ministrstva. Jaz mislim, da je ta tretji sklep, da se pozove ministrico k odstopu, še kako na mestu. Jaz bi prosila oba predsednika, če se seveda tudi ostali strinjate, da se naknadno pozove ministrstvo h konkretnemu pisnemu opravičilu, kakšne bolezni, zakaj so odsotni državni sekretarji in da se tudi s potrdilom ministrica opraviči. Še enkrat, jaz mislim, da je nedopustno, da se na sejo pošlje nadomestnega uradnika iz ministrstva. Z vsem spoštovanjem, ampak to ni zastopanost ministrstva.

Ja, hvala.

Zdaj, seveda, 235. člen Poslovnika sicer v četrti alineji pravi, da na seji delovnega telesa predstavlja vlado minister, državni sekretar, predstojnik organa v sestavi ministrstva ali predstojnik vladne službe, ki ga določi vlada. V primeru odsotnosti ali zadržanosti nadomešča ministra državni sekretar, predstojnik organa, in tako naprej. Potem je pa v peti alineji: če sta minister in državni sekretar zadržana zaradi obveznosti v institucijah Evropske unije ali zaradi mednarodnih obveznosti ju lahko na seji delovnega telesa nadomešča generalni direktor direktorata v ministrstvu. Sedaj mi povejte glede razjasnitve odsotnosti jaz nimam težav… /oglašanje iz klopi/ Postopkovno gospod Zorman.

Hvala, gospod predsednik.

Po tem, ko ste prebrali, seveda, člen iz Poslovnika Državnega zbora je jasno, da lahko gospod v.d. direktor direktorata, se pravi generalni direktor direktorata lahko seveda čisto kompetentno zastopa stališče Ministrstva za zdravje, bi opozoril, da je to sedaj, vsaj kar se jaz spomnim, prva taka praksa v treh letih in pol. Do sedaj so bile prisotne bodisi ministrica ali pa katerakoli od državnih sekretar, tako da ne bi to sedaj posploševali, pa delali neko famo iz tega. Če pa si blazno predlagateljica želi prisotnost bodisi ministrice ali državne sekretarke pa seveda lahko predlaga, da se ta seja prekine in se pač nadaljuje potem naslednjič, ko bo možna prisotnost le-teh, ki si jih seveda želite. To možnost vedno imate.

Hvala lepa. Torej, jaz mislim, da obravnavana problematika je tudi glede na poročilo Računskega sodišča pač tema, ki jo želimo obravnavati, v resnici predstavlja velik problem v slovenskem zdravstvu. Pa ne govorimo tu samo o UKC, govorimo na splošno tudi o nabavah drugje v postopkih. In jaz mislim, da v tem primeru bi bila seveda tudi prisotnost vsaj državnih sekretark, predvsem pa tudi ministrice res nujno potrebna in upravičena. In s tem je tudi seveda drugačen odnos Ministrstva za zdravje do te predlagane problematike, o kateri se praktično pogovarjamo že vrsto let, brez seveda velikih korakov naprej. Zato jaz tudi v tem primeru prekinjam sejo Odbora za zdravstvo.

Hvala lepa, spoštovani predsednik. Kolegi in kolegice! Glede na izredno aktualno problematiko in tudi odgovornost, ki izhaja iz te problematike kot predsednik Komisije za nadzor javnih financ prekinjam to točko dnevnega reda in jo bomo nadaljevali takrat, ko bomo imeli zagotovilo ministrice za zdravstvo oziroma najmanj državnih sekretarjev.

O nadaljevanju seje boste pravočasno obveščeni. Hvala.