32. nujna seja

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo

18. 1. 2016

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Lilijana Kozlovič

Spoštovani! Začenjam 32. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Vse članice in člane odbora, vabljene in vse prisotne prav lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da so za današnjo sejo odsotni in se je ne morejo udeležiti in imajo zato ustrezno pooblastilo za nadomeščanje: dr. Franc Trček, ki ga nadomešča Violeta Tomić, Nada Brinovšek, ki jo nadomešča mag. Branko Grims, Tomaž Lisec, ki ga nadomešča Žan Mahnič, dr. Vinko Gorenak, ki ga nadomešča Andrej Čuš, in mag. Bojana Muršič, ki jo nadomešča Jan Škoberne.

Ker k dnevnemu redu seje v poslovniškem roku ni bilo predlogov za njegovo spremembo, je določen, kot je bil predlagan s sklicem seje. Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – NA OBRAVNAVO PREDLOGA PRIPOROČILA VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE ZA PREPREČITEV NADALJNJIH NEGATIVNIH POSLEDIC MIGRANTSKE KRIZE. Glede na to, da sta točki dnevnega reda današnje seje vsebinsko povezani, predlagam da opravimo skupno razpravo o 1. in 2. točki dnevnega reda, ločeno pa bi glasovali v okviru posamezne točke. Se s tem strinjate?

Izvolite gospod Grims, pa gospod...

Oprostite. Proceduralno. Ti dve točki sta očitno povezani samo glede na vašo predstavo, dejansko sta zelo nepovezani in sta zelo različni in predlagam, da ju obravnavamo povsem ločeno eno od druge, kot predlagatelj.

Lilijana Kozlovič

V redu.

Še dr. Vatovec. Izvolite.

Hvala gospa predsednica.

Jaz sem tudi mnenja, da ti dve točki sta morda zgolj navidezno povezani, ampak v resnici sta zelo nasprotujoči si tako s predlaganimi sklepi kot samo vsebino sklica obeh sej, tako da tudi sam predlagam, da se opravita razpravi ločeno za posamezni točki.

Lilijana Kozlovič

V redu.

Torej glede na to, da oba predlagatelja se s tem ne strinjata, menim da bi potem opravili ločeno razpravo in bi pri 1. točki sodelovali samo tisti, ki ste bili vabljeni k 1. točki, k 2. točki bi pa potem tisti, ki ste bili tudi vabljeni.

Torej predlog priporočila je Državnemu zboru v obravnavo dne, 18. 12. 2015 predložila skupina poslank in poslancev s prvo podpisanim Jožetom Tankom. Zahtevo za nujno sejo odbora je dne, 8. 1. 2016 vložila Poslanska skupina Združene levice, ampak to sodi potem k 2. točki.

Torej k 1. točki pa ste prejeli naslednje gradivo. Predlog priporočila, ki je objavljen na spletni strani Državnega zbora v poročevalcu z dne, 18. 12. 2015, mnenje Zakonodajno-pravna službe z dne, 13. 1. 2016, ki je objavljena na spletni strani Državnega zbora. In pa kot dodatno gradivo ste danes prejeli oziroma 15. 1., gradivo Vlade, torej mnenje glede priporočil.

/ oglašanje iz dvorane/ Izvolite.

Hvala predsednica za besedo.

Glede na to, da sta ti dve točki res nezdružljivi, vendar pri 2. točki imamo ogromno vabljenih, predlagam, če bi lahko obrnili dnevni red, in da bi najprej obravnavali to kjer imajo toliko gostov, da ne bi čakali.

Hvala.

Lilijana Kozlovič

Torej jaz sem vseeno predlagala, ker vseeno menim, da sta ti dve točki medsebojno povezani in bi bilo to edino smotrneje, racionalno. Sedaj predlagatelji se s tem ne strinjate, kar mislim, da bi bilo edino tako pravilno... /oglašanje iz dvorane/ Vi se s tem strinjate?

Poglejte, glede na to, kot je prej omenjeno, ogromno je vabljenih, in da ne bi jih mučili tukaj z, ker predvidevam, da bo 1. točka kar nekaj ur trajala, se bomo strinjali, da se točki združita.

Hvala.

Lilijana Kozlovič

V redu.

Potem pa glede na ta vaš predlog, bom jaz glede na... Kaj pa drugi predlagatelj, se strinjate?

Niti slučajno, še enkrat povem. Govorimo o razmerah, ko za Slovenijo Schengen ne obstaja več. Dejansko je uspeh te Vlade, da je uničila Schengen, ker je bil dosežek, ki je bil izjemnega pomena za razvoj Slovenije in o tem želimo danes govoriti in o tem kaj bi morali narediti, pa niste, in kaj je treba narediti, da se reši kar se rešiti da. In to z 2. točko nima prav nobene posebne povezave.