34. nujna seja

Mandatno-volilna komisija

9. 1. 2018

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Mitja Horvat

Spoštovani.

Pričenjam 34. nujno sejo Mandatno-volilne komisije.

Člane in članice, ostale prisotne prav lepo pozdravlja. Dovolite, da vam uvodoma zaželim vse dobro v novem letu.

Najprej naj vas obvestim, da je zadržan in se seje ne more udeležiti član dr. Bojan Dobovšek in da na seji namesto gospoda Franca Jurše sodeluje poslanka mag. Julijana Bizjak Mlakar in namesto poslanca Igorja Zorčiča poslanec Danilo Anton Ranc. Pooblastila so priložena.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno in edino točko:

- Predlog za imenovanje članov sveta Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je dnevni red seje takšne, kot ste ga prejeli s sklicem.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu Udis, saj vsebujejo podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožati vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moram v takšnem primeru, skladno s 101. členom Poslovnika Državnega zbora seja zapreti za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, torej PREDLOG ZA IMENOVANJE ČLANOV SVETA JAVNE AGENCIJE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA VARSTVO KONKURENCE, ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada.

Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli predlog Vlade z dne 13. 12. 2017, in sicer ste ga zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis in delovno gradivo, torej predloge sklepov, ki so objavljeni na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

K tej točki sem vabil: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, prav lepo pozdravljam v naši sredi spoštovano gospo državno sekretarko Evo Štravs Podlogar s sodelavci.

Uvodoma naj pojasnim, da je trem članom sveta Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence v decembru 2017 potekel 5-letni mandat, zato vlada na podlagi tretjega odstavka 12.b člena Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in tretjega odstavka 11. člena Sklepa o ustanovitvi Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence predlaga Državnemu zboru, da za člane Sveta Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence imenuje: dr. Aleša Kuharja, Franca Pušenjaka in mag. Karlo Pinter.

Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence v 12.a članu določa, da sta organa agencije svet agencije in direktor agencije. V skladu z 12.b členom navedenega zakona svet sestavlja pet članov, ki jih na predlog Vlade imenuje Državni zbor. V skladu s prvim odstavkom 12.c člena se člani sveta imenujejo za pet let in so lahko ponovno imenovani, pogoje za imenovanje članov sveta pa določa drugi odstavek tega člena. V skladu s petim odstavkom 12.b člena mora Državni zbor glasovati o predlaganem kandidatu za člana sveta v 30 dneh po vložitvi predloga, kar je tudi osnovni razlog, zakaj smo danes na nujni seji. Predlagani kandidat je imenovan, če zanj glasuje večina navzočih poslancev.

Želi predstavnica Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo predlog dodatno obrazložiti? Pri tem vas prosim, kar sem vmes sam uporabil, »magistrica«, v predlogu pa nimamo »magistrica«, je pa iz dokumentacije nekako tudi razvidno, da je magistrica, da se do tega opredelimo, na kakšen način naj oblikujemo sklep, z »magistrica« ali brez, skratka, če obstajajo kakšni razlogi za to. Jaz sem pač po razpoložljivih podatkih tudi sam to navedel. Torej, državna sekretarka, gospa Eva Štravs Podlogar, izvolite, imate besedo za dodatno obrazložitev predloga.

Eva Štravs Podlogar

Hvala lepa za besedo.

Spoštovani predsednik Mandatno-volilne komisije, spoštovane poslanke in poslanci!

Kot ste, predsednik, že v uvodu poudarili, gre za redno imenovanje, saj je trem članom potekel petletni mandat. Zato je Vlada Republike Slovenije objavila javni poziv zainteresiranim kandidatom in na podlagi izvedenega izbirnega postopka ter ob upoštevanju kriterijev strokovnosti in usposobljenosti predlaga v imenovanje za člane sveta agencije za dobo petih let dr. Aleša Kuharja, Franca Pušenjaka in mag. Karlo Pinter. Vsi trije predlagani kandidati izpolnjujejo vse zakonsko določene pogoje za člane sveta, vsi trije predlagani kandidati so tudi strokovno usposobljene osebe na področju dela agencije. Dr. Kuhar in gospod Franc Pušenjak sta že do sedaj opravljala naloge članov Sveta AVK, kar nedvomno dokazuje, da dobro poznata področje dela agencije in sveta agencije ter varstvo konkurence. Mag. Karla Pintar pa je pri nas na ministrstvu vodja pravne službe, pozna področje konkurenčnega prava, sodeluje pri pripravi zakonodaje s tega področja in vladnih gradiv, ki se nanašajo na seznanitev pristojnih organov glede delovanja agencije.

Glede na navedeno predlagamo Državnemu zboru Republike Slovenije, da podpre predlog in da se imenuje dr. Aleša Kuharja, Franca Pušenjaka in, prosim, ja, mag. Karlo Pinter za člane sveta agencije za dobo pet let.

Hvala lepa.

Mitja Horvat

Najlepša hvala za dodatno obrazložitev.

Odpiram razpravo. Gospod Breznik, izvolite, imate besedo.

Najlepša hvala.

Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovani predstavniki Vlade!

Pred sabo imamo tri imena, ki jih je predlagala Vlada, da jih danes potrdimo na Mandatno-volilni komisiji, torej v Svet Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence. Med njimi imamo dva predlagana kandidata, ki sta to do sedaj že opravljala, to sta dr. Aleš Kuhar in Franc Pušenjak, Karla Pinter je pa nova kandidatka. Ob tem bi rad povedal, če se spomnite zadnje seje Mandatno-volilne komisije, da je bila burna razprava takrat, ko ste predlagali gospoda Janeza Vipotnika v SDH. Povedali smo svoje pomisleke. Naši pomisleki so se izkristalizirali nekaj dni pozneje, gospod Janez Vipotnik, ki mu je nekaj dni pred tem gospa Lidia Glavina sopodpisala tudi licenco za opravljanje nadzornika, je lepo dvignil roko in gospe Lidii Glavina dvignil plačo za 40 %; v času, ko imamo celo število, lahko rečemo, mizerno nizko plačanih javnih uslužbencev, ko so mizerne plače tudi v določenih panogah gospodarstva, je to seveda bilo nesprejemljivo. Marsikdo od vas mi je rekel, če bi to prej vedel, ne bi tega naredil. Torej, verjemite mi, da v Slovenski demokratski stranki vedno prihajamo z argumenti, da naši za ali proti niso nikoli uperjeni proti »ad personam«, ampak ljudi, ki so z dosedanjim delom pokazali ali pa so nesporni, imajo nesporne kvalitete, nikoli ne nasprotujemo. V tem primeru bi vam rad povedal, da bomo, da ne bomo nasprotovali imenovanju vseh treh kandidatov. Menim, da sta ostala dva zadovoljila nekatere ali pa večino kriterije, da je agencija od svojega imenovanja, od leta, torej od svoje konstitucije od leta 2011 delovala dobro, da pred tem urad za varstvo konkurence, ki je bil predhodnik, ni deloval dobro. Vemo, da v času začetka te tranzicije smo imeli številne zgodbe, predvsem v trgovinskem sektorju, v energetiki. Najbolj znanje zgodbe so na telekomunikacijskem področju kjer so monopolisti, lahko rečemo, držali svoje pozicije, kjer je prihajalo do koncentracije, kjer so svoje monopolne položaje izrabljali do konca in zaradi tega Slovenci in Slovenke niso dobivale kvalitetnih in ugodnih storitev, ali so kupovali kvalitetne in cenovno ugodne izdelke. Menimo tudi, da še danes obstaja kar nekaj področij kjer bi se pa agencija moralo lotiti. Ena izmed takšnih področij je recimo zdravstveni sistem, kartelni dogovori še v velikih grosistih zdravil, obstajajo indici in sumi, da imajo kartelne dogovore, in da so to nekatera področja, kjer bi morda morali pogledati in zarezati v nekatera področja. Torej, da nekako zaključim, bom kratek, Slovenska demokratska stranka ne vidi razloga in zato tudi ne bo nasprotovala vsem trem kandidatom ob imenovanju, torej v Svet javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence.

Najlepša hvala.

Mitja Horvat

Hvala.

Ugotavljam, da ni več želje po razpravi, zato jo tudi zaključujem.

Državni zbor bo glasoval o vsakem predlaganem kandidatu posebej in sicer z večino navzočih poslancev, zato so z obravnavo na Državnem zboru pripravljeni trije predlogi sklepov o imenovanju o katerih bomo glasovali ločeno.

Na glasovanje najprej dajem prvi predlog sklepa in sicer: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep o imenovanju člana Sveta javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence s katerim se za člana imenuje dr. Aleš Kuhar.« Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem drugi predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep o imenovanju člana Sveta javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence s katerim se za člana imenuje Franc Pušenjak.« Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem še tretji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep o imenovanju članice Sveta javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence, s katerim se za člana imenuje mag. Karla Pinter.« Glasujemo.

Kdo je za? (10 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda in 34. nujno sejo Mandatno-volilne komisije.

Vsem se zahvaljujem za udeležbo in sodelovanje in želim vse dobro pri nadaljnjem delu.