47. redna seja

Odbor za pravosodje

7. 3. 2018

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Lepo pozdravljeni spoštovani minister, spoštovane kolegice in kolegi, pričenjamo 47. sejo Odbora za pravosodje.

Dovolite mi, da vas obvestim, da se je seje opravičil dr. Bojan Dobovšek ter, da gospoda Igorja Zorčiča nadomešča gospod Branko Zorman.

K predlaganemu dnevnemu redu seje za enkrat ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik točke dnevnega reda, smo pa v ponedeljek 5. marca dobili predlog Poslanske skupine Desus za sklic javne predstavitve mnenj o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o katerem naj bi odločali danes v okviru točke razno in bi vas glede na predvideni potek in tudi plenarno zasedanje, ki še je pred nami, prosil, če se strinjate s tem, da vrstni red obravnave spremenimo tako, da točko razno zamenjamo s prvo točko in jo obravnavamo kot prvo, torej najprej predlogu za javno predstavitev mnenj, da racionaliziramo porabo časa. Kdo temu nasprotuje? Če ne, štejem, da je to sprejeto, najlepša hvala.

Točko Razno

Predlog zakona je predložila Vlada, namen javne predstavitve mnenj kot izhaja iz Poslovnika pa je pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti o navedenem zakonskem predlogu. V kolikor bo predlagani sklep za javno predstavitev mnenj sprejet, predlagam, da se tudi dogovorimo o datumu izvedbe in sicer najoptimalneje je tudi v luči tega, da lahko potem še izvedemo vse postopke do aprilske seje, je, da se to zgodi v petek 16. marca ob 10. uri v dvorani Državnega sveta.

Torej, dajem v razpravo predlog sklepa, Odbor za pravosodje bo na podlagi 46. člena Poslovnika zbora opravil javno predstavitev mnenj o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije pred njegovo obravnavo na matičnem delovnem telesu.

Za predstavitev oziroma dopolnitev predstavitve in zahteve pa bi dal besedo poslanki Marjani Kotnik Poropat v imenu predlagatelja.

Prosim lepo.

Hvala lepa spoštovani predsednik, lepo pozdravljeni vsi, minister, vsi vabljeni, člani Vlade, poslanke in poslanci.

Torej predsednik je že omenil, da smo opravili prvo obravnavo Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije na Državnem zboru, v Desusu pa smo mnenja, da bi pred nadaljevanjem te obravnave v Državnem zboru opravili še javno predstavitev mnenj tako, da bi dali zainteresirani javnosti možnost, da prispeva svoja mnenja in pripombe na besedilo zakona, sprememb je veliko, v Desusu smo tudi menili, da bi morda bolj kazalo, da bi vložili nov zakon, ampak sedaj imamo pač pred sabo spremembe in dopolnitve in kot sem rekla, predlagamo v Desusu to javno predstavitev mnenj, predsednik je povedal, da bo 16. marca in prav je tako, da pospešimo, da bi lahko zakon potem že obravnavali na seji aprila v Državnem zboru. Torej predlagam in pričakujem, da glasujete za sklep, da se opravi javna predstavitev mnenj.

Hvala lepa.

Najlepša hvala.

Želi kdo razpravljati o predlogu sklepa? Če ne, potem glasujemo.

Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je bil sklep sprejet.

S tem vas tudi prijazno prosim, da mi svoje predloge vprašanj in tudi vabljenih posredujete do vključno petka, 9. marca do 13. ure, za tem pa bomo glede na vprašanja in predlog vabljenih tudi uradno sklicali javno predstavitev mnenj, s tem pa tudi zaključujem to točko dnevnega reda.

In prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER NA PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SODELOVANJU V KAZENSKIH ZADEVAH Z DRŽAVAMI ČLANICAMI EVROPSKE UNIJE,

ki ga je Državnemu zboru prav tako predložila Vlada in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Zaenkrat nimamo vloženih amandmajev in predlagam, da razpravo in odločanje združimo o vseh členih skupaj.

Pričenjamo drugo obravnavo.

Izvolite, gospod minister. Beseda je vaša.

Goran Klemenčič

Hvala lepa, spoštovani gospod predsednik.

Poslanke in poslanci, ostali vabljeni gostje iz sodišča in tožilstva.

Na kratko … Zakon o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami Evropske unije določa posebna pravila in pogoje za sodelovanje in izvrševanje različnih ukrepov v kazenskih in predkazenskih postopkih na območju Evropske unije. Z današnjo novelo, z zakonom o spremembah in dopolnitvah poskušamo v slovenski red v celoti prenesti direktivo Evropskega parlamenta o evropskem preiskovalnem nalogu. Ta je bila doslej delno že implementirana skozi določbe Zakona o kazenskem postopku in skozi že pred časom implementiran okvirni sklep Sveta z dne 2008 o evropskem dokaznem nalogu. Kakorkoli, gre za tehničen, pa vendarle pomemben akt, ki določa, na kakšen način se lahko neposredno izvršujejo in sodelujejo na področju kazenskega in predkazenskega postopka pri izvajanju različnih preiskovalnih ukrepov.

Toliko zaenkrat. Predlog zakona je strokovno usklajen in kolikor mi je znano, tudi Zakonodajno-pravna služba ni našla kakšnih pomanjkljivosti, zato tudi ni predlaganih nadaljnjih amandmajev. Ker gre za manjše spremembe, smo predlagali sprejem po skrajšanem postopku.

Hvala lepa.

Najlepša hvala, gospod minister.

Želi besedo Zakonodajno-pravna služba? (Ne.) Najlepša hvala.

Državni svetnik, gospod Fajt.

Izvolite.

Rajko Fajt

Hvala za besedo, gospod predsednik.

Spoštovane gospe, gospodje, lepo pozdravljeni.

Torej, Komisija je predlog podprla, saj smo ocenili, da prispeva k dobremu reševanju na področju Evropske unije.

Smo pa odprli razpravo, na katerih področjih je torej največ tega sodelovanja že sedaj. Zdaj, pojasnjeno nam je bilo, da vsi postopki v glavnem potekajo v skladu z načelom vzajemnega priznavanja tako, da Ministrstvo za pravosodje s temi podatki ne operira. Naslednja stvar, ki smo se jo dotaknili, pa je seveda bilo, ali se ta predlog spremembe zakona nanaša samo na državljane članic Evropske unije ali tudi na vse tiste, ki se na tem območju znajdejo, pa smo dobili ustrezna pojasnila, da gre za vse, ne glede na to, iz katere države prihajajo, če so v kazenskih postopkih zajeti.

Toliko, hvala.

Najlepša hvala, gospod državni svetnik. Prosim samo, če izklopite mikrofon. Najlepša hvala.

Želi besedo Vrhovno sodišče? Izvolite.

Marjeta Švab Širok

Vrhovno sodišče je pri pripravi zakona sodelovalo in ga podpiramo.

Hvala lepa.

Najlepša hvala.

Vrhovno državno tožilstvo, želite besedo?

Izvolite, gospod Ferlinc.