35. nujna seja

Mandatno-volilna komisija

26. 4. 2018

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Mitja Horvat

Spoštovani!

Pričenjam 35. nujno sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice, člane in ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Za na začetku vas obveščam, da je zadržan in se seje ne more udeležiti član gospod Laszlo Göncz. Na seji pa s pooblastili sodelujejo, namesto poslanca dr. Bojana Dobovška, poslanka dr. Miram Bon Klanjšček, namesto poslanca Franca Jurše, poslanka Marija Antonija Kovačič, namesto poslanca Ivana Hrška, poslanec Uroš Prikl, namesto poslanca Igorja Zorčiča, poslanec mag. Branislav Rajić, namesto poslanca Branka Zormana, poslanka Teja Ljubič in namesto poslanke Urške Ban, poslanka Irena Kotnik.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno in edino točko - sklep o pravici prevzema mandata poslanke Državnega zbora.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je dnevni red seje takšen kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA Gradivo je objavljeno v računalniškem omrežju Državnega zbora pri EPA. Na sejo sem povabil gospoda Dejana Balažiča, kandidata za poslanca, ki ga v naše sredi prav lepo pozdravljam, in državno volilno komisijo za katero se je direktor gospod Dušan Vučko opravičil.

Uvodoma naj pojasnim, da se je Državni zbor danes, 26. 4. 2018 seznanil z odstopom poslance mag. Tanje Cink, ki ji s tem dnem preneha mandat poslanke. Na podlagi tega je predsednik Državnega zbora zaprosil Državno volilno komisijo, da obvesti Državni zbor kateri kandidat bo v skladu s 17. členom Zakona o volitvah v Državni zbor opravljal funkcijo poslanca za preostanek mandatne dobe Državnega zbora. Iz sklepa Državne volilne komisije z dne 26. 4. 2018 izhaja, da zaradi prenehanja mandata poslanke mag. Tanje Cink postane za preostanek mandatne dobe poslanec Dejan Balažič, roje 23. 9. 1980, stanujoč Jamova cesta 36, Ljubljana.

Prejeli smo tudi obvestilo predstavnika liste kandidatov SMC, Stranka Mira Cerarja, sedaj Stranka modernega centra v tretji volilni enoti za volitve poslancev v Državni zbor, ki so bile 13. 7. 2014. Iz katerega izhaja, da se odpoveduje pravici do pritožbe zoper sklep Državne volilne komisije na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v Državni zbor. Kandidat je Mandatno-volilni komisiji predložil tudi potrdilo državne volilne komisije iz katerega izhaja pravica opravljanja funkcije poslanca za preostanek mandatne dobe Državnega zbora.

Želi od članov in članic? Dr. Simona Kustec Lipicer. Izvolite, imate besedo.

Hvala lepa predsednik. Spoštovane kolegice, kolegi!

Najprej bi se vam rada zahvalila za tole res hitro odzivnost zato, da smo lahko danes tudi že na točki, ko bomo nadomestnega poslanca tudi imenovali in da bomo s tem omogočili polno konstituiranje in nadaljevanje dela Državnega zbora, hkrati pa seveda tudi novemu poslancu, kolegu Dejanu želim vse dobro in predvsem aktivno, odgovorno delo. Nismo ga še zaključili v Državnem zboru do konstituiranja novega Državnega zbora, imamo polno delovne obveznosti in odgovornost tukaj kot poslanke in poslanci v naši državi.

Tako, da dobrodošel in še enkrat hvala vsem ostalim, da ste prišli danes.

Mitja Horvat

Gospod Franc Breznik, izvolite, imate besedo.

Najlepša hvala. Spoštovane kolegice in kolegi!

Tu sedimo, kolegice in kolegi iz Slovenske demokratske stranke. Pravijo, da se človek celo življenje uči, vedno napreduje, ima kakšna nova znanja. Jaz sem, preden sem prišel v Državni zbor, pač lahko rečemo, poskušal interpretirati marsikaj Ustavo, zakone. Pripravil sem ali pa prebral sem nekaj knjig glede argumentacije, naredil sem tudi izpit, eden iz posebne argumentacije prava, bil sem celo na nekem tekmovanju. Zdaj, če bi jaz vaše besede nekako uporabil, bi povedal, da je predsednik države razpustil Državni zbor, da je dvom v neki mandat ali pa v neko poslanko, ki nič ni naredila, da v bistvu zdaj nimamo že nekih / nerazumljivo/, imamo samo izredne seje, da mi te interpretacije glede Ustave prav ne razumemo, da Zakon o poslancih direktno ne govori kaj se zgodi, če nekdo, dobesedno, po tistem ko je razpuščen, Državni zbor prekine svoj mandat, kljub temu, da nič ni naredil in ga nekdo hoče prevzeti. Potem bi lahko interpretiral vse vaše izjave, ko ste tukaj kolegu Janezu Janši, ki je dobil več kot 6 tisoč glasov, jemali mandat, pa bi to zdaj dve uri nekako poskušali interpretirati, pa bi mi predlagali morda kakšno komisijo z gospodom Ribičičem, Gradom, Dino Bavkom iz Mladine, ki je branik KB 1909 in nam je grozil, da če bomo tukaj naredili preiskovalno komisijo v tem mandatu glede žilnih opornic, da nas bodo tožili, itn. Veste, to bom pozabil. Jaz osebno sem demokrat, tukaj sedijo kolegi, mi nimamo v strankarskem besednjaku morale in etike, ker verjamem, da smo si v svojim delom, trudom, z neko našo tradicijo to moralo pa etiko, lahko rečemo, priborili. Mi smo pač Slovenska demokratka stranka, zato z vsem spoštovanjem do kolega, ki je kandidat za poslanca, ki je prevzel mandat, bomo z veseljem stisnili da, za vas, zato da boste videli, da smo mi demokratska stranka. Vaši kolegi in kolegice, veste, delajo pa ravno obratno. To je SDS, to je naša tradicija, tako smo naredili, tako bi želel tudi oče naš, dr. Jože Pučnik in za nas je politična konkurenca samo v argumentu za ali proti, ne pa z izključevanjem svojih kolegov. Za nas pomeni zdravo tekmovalnost, zdrava tekmovalnost v kreiranju idej, programov in to je tista prava politika. To je uravnotežena politika in to je del demokracije neke države. Ko je uravnoteženost med levico in desnico, je ta demokracija v polnem pomenu besede. Zato, spoštovani kolega Dejan Balažič, dobrodošli med nas in z veseljem bom jaz in moji kolegi stisnili da za vašo kandidaturo, za vaše imenovanje, se opravičujem.

Mitja Horvat

Ugotavljam, da ni več želje po razpravi, zato jo tudi zaključuje.

In na podlagi 13. in 17. člena Poslovnika Državnega zbora dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da na podlagi 7. člena Zakona o poslancih, 17. člena Zakona o volitvah v Državni zbor in 112. člena Poslovnika Državnega zbora sprejme naslednji sklep: Potrdi se poslanski mandat Dejanu Balažiču, rojenemu 23. 9. 1980, stanujočemu Jamova cesta 36, Ljubljana.« Glasujemo.

Kdo je za? (17 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko in s tem tudi 35. nujno sejo Mandatno-volilne komisije in vsem prisotnim želim obilo uspeha pri nadaljnjem delu, vam gospod Dejan Balažič pa, da bi se v naši sredi dobro počutili.