131. redna seja

Kolegij predsednika Državnega zbora

22. 5. 2018

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, prisotne, prisotni, lepo pozdravljeni! Začenjam 131. sejo Kolegija predsednika Državnega zbora, ki je predvidoma zadnji pred volitvami.

Nadomeščanja ta trenutek še ni; prisotnih je dovolj, da lahko začnemo sejo kolegija.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

S sklicem seje kolegija ste kot gradivo k tej točki prejeli zahtevo skupine 30 poslank in poslancev s prvopodpisano dr. Simono Kustec Lipicer za sklic izredne seje Državnega zbora z naslednjo točko: Končno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi o ugotavljanju domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, jedrske proliferacije ter financiranja aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v Novi Ljubljanski banki, d.d., ter domnevnega pranja denarja v Novi kreditni banki Maribor, d.d. Skladno s to zahtevo bo končno poročilo preiskovalne komisije uvrščeno na dnevni red 65. izredne seje Državnega zbora.

Kot sem že napovedal na delovnem posvetu vodij poslanskih skupin v sredo, 16. maja 2018, sem v sklicu današnje seje kolegija kot 2. točko te izredne seje predvidel ponovno odločanje o Zakonu o nepremičninskem posredovanju. Kolegiju tako predlagam, da odloči o tem, ali se v času razpusta, ko zbor ne zaseda več na rednih sejah, na dnevni red izredne seje uvrsti ponovno odločanje o zakonu, in sicer skladno s širšo razlago druge alineje drugega odstavka 58. člena Poslovnika Državnega zbora. V zvezi s sklicem 65. izredne seje Državnega zbora glede na navedeno predlagam naslednje: Predlog dnevnega reda se glasi:

1. Končno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi o ugotavljanju domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, jedrske proliferacije ter financiranja aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v Novi Ljubljanski banki, d.d., ter domnevnega pranja denarja v Novi kreditni banki Maribor, d.d. (na podlagi zahteve),

2. ponovno odločanje o Zakonu o nepremičninskem posredovanju, če bo tako na podlagi drugega odstavka 58. člena odločil kolegij.

Datum seje: četrtek, 24. 5. 2018, ob 9. uri in do zaključka seje.

Najava časa za razpravo: za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika Državnega zbora, do 30 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja poročila in do 30 minut za morebitno predstavitev mnenja Vlade ter do 60 minut za razpravo predlagatelja in do 60 minut za razpravo Vlade pri 1. točki; v skladu s 148. členom Poslovnika Državnega zbora za 2. točko, če bo uvrščena na sklic izredne seje.

Preden vam dam besedo, bi rad opozoril še na naslednje. Končno poročilo preiskovalne komisije je odprto za javnost, njegova sestavna dela pa sta dve dodatni končni poročili, pri čemer so eno poslanke in poslanci prejeli v varnostni predal, drugo pa je označeno s stopnjo tajnosti »tajno«. Zbor bo za to končno poročilo obravnaval na javni seji, obe dodatni poročili pa na zaprti seji. V prekinitvi seje, ki bo trajala 45 minut, bo dvorano treba proti poslušno pregledati ter izvesti aktivnosti v skladu s predpisi, ki urejajo varovanje tajnih podatkov in sicer, predhodna izpraznitev velike dvorane vključno s prenosnimi računalniki in drugimi predmeti, vhod v dvorano bo nadzorovala enota za varovanje Državnega zbora, možen pa bo samo ob prehodu skozi detektorska vrata. V dvorano ne bo dovoljeno vnašati elektronskih naprav, to je prenosnih telefonov, računalnikov, fotoaparatov, ur. Glede sodelovanja strokovnih delavcev poslanskih skupin na zaprtem delu seje zbora predlagam, da sledimo dosedanji praksi in sicer, da vodje poslanskih skupin službam zbora najkasneje do jutri do desete ure sporočijo imena strokovnih sodelavcev, ki bodo prisostvovali zaprti seji, poudarjam pa, da so to lahko le sodelavci, ki imajo dovoljenje stopnje »tajno«. Natančen potek razprave bo razviden iz časovnega poteka seje in vrstnega reda razpravljavcev.

Odpiram razpravo. Želi kdo besedo? Dr. Simona Kustec Lipicer.

Hvala lepa predsednik. Dobro jutro vsem skupaj!

Želela bi spomniti, da smo nekaj tednov nazaj na posvetu, ki smo ga imeli pri vas, vse vodje poslanskih skupin soglasno potrdili namero, da bomo obravnavali vsa končna poročila preiskovalnih komisij še na plenarnem zasedanju, če bodo seveda pripravljena. To je sedaj zadnje končno poročilo, ki je pred nami. Jaz danes malo z začudenjem, hkrati pa tudi z obžalovanjem vidim, da sta poleg mene prisotna samo še dva vodja in sicer poslanske skupine Desus in pa Nove Slovenije. To nam sicer prinaša ustrezno sklepčnost in pa kvorum za to, da verjamem, bomo potrdili danes ta sklic še plenarnega zasedanja za četrtek, tako da zaključimo še ta del, zadnji verjetno, našega mandata za razpravo o zaključnem poročilu omenjene preiskovalne komisije in seveda bom glasovala za tudi v skladu s tem dogovorom in z razlogom, da smo pravzaprav nek načelen dogovor, vse vodje že pred časom glede tega sprejeli. Iz istega razloga, ker nas je danes pa tako malo, pa pri tej drugi točki, torej pri potrditvi ponovnega glasovanja o zakonu o nepremičninskem posredovanju pa ocenjujem, da je ta kvorum tukaj žal danes ta trenutek premajhen, zato iz omenjenega razloga ne želim, da kakršnokoli odločitev politično tik pred volitvami na nek način vsiljujemo, pogojujemo danes s tem glasovanjem, zato bom pri tisti točki pa vzdržana.

Hvala lepa.

Želi še kdo razpravljati? (Ne.) Potem zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje.

Najprej moram dati na glasovanje tisti napovedan sklep. V skladu s širšo razlago druge alineje drugega odstavka 58. člena Poslovnika Državnega zbora se na dnevni red 65. izredne seje Državnega zbora uvrsti naslednja točka dnevnega reda, Ponovno odločanje o Zakonu o nepremičninskem posredovanju.

Kdo je za? (Nova Slovenija.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da sklep ni sprejet.

Prehajam na glasovanje o drugem sklepu. Poslanske skupine k eni točki dnevnega reda izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika zbora.

Kdo je za? (Soglasno, vsi.) Kdo je proti?

Ugotavljam, da sklep sprejet.

Na glasovanje dajem še zadnji sklep. Za uvodno obrazložitev ima predstavnik predlagatelja priporočilo na voljo do 30 minut za razpravo pa do 60 minut. Vlada ima za morebitno uvodno predstavitev mnenja k poročilu na voljo do 30 minut in do 60 minut za razpravo.

Kdo je za? (Soglasno, vsi.) Kdo je proti?

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko in 131. sejo Kolegija, ki upam, da je zadnja pred volitvami in v tem sklicu.